wifi analyzer

Wi-Fi-Analyzer-Logo  Je zult vast wel eens een applicatie of software gedownload hebben om de wifi netwerken in je omgeving te zien. Je kent het vast wel een wifi analyzer windows of wifi analyzer mac. Deze software laat namelijk precies zien welk apparaat (vaak modems of routers) er in de omgeving een wifi signaal uitzend.  Zo krijg je al een beeld van de omgeving en hoe drukt het is. Verder in dit artikel zal ik uitleggen hoe je dit op de juiste manier kunt gebruiken om je wifi signaal er mee te optimaliseren.

Hoe werkt een WiFi Analyzer

Het werkt als volgt de wifi analyzer maakt gebruik van je wifi adapter in je computer laptop of wifi analyzer iPhone. In dit voorbeeld gaan we uit van een laptop. De wifi analyzer verkend de omgeving en zet de netwerken op een rijtje op basis van afstand in de straal. De netwerken die dicht in de buurt zitten zullen hierdoor vergeleken met de andere netwerken een sterker signaal uitzenden. Vaak heeft je eigen wifi router het sterkste signaal maar het kan ook weggedruk worden. Dit komt omdat alle netwerken op de zelfde manier aan het uitzenden zijn.

WiFi Analyzer screen

WiFi Analyzer gebruiken om je wifi signaal te verbeteren.

Nu kan ik het allemaal in hele techinische taal gaan uitleggen maar ik ben ervan overtuigd dat niemand mij gaat begrijpen. De vraagt blijft wel hoe kun je nu een wifi analyzer in de praktijk gaan gebruiken. Voordat we dat echt gaan doen moeten we weten hoe het wifi werkt.

Hoe werkt WiFi?

WiFi is een draadloos signaal. Dit draadloze signaal werkt middels radiogolven. Zo kan dat langs elkaar heel goed werken maar het kan ook andere signalen storen. Hoe kun je dit voorkomen?

Wifi is een snelweg en het modem dat je gebruikt is een auo. Deze auto kan kiezen tussen 13 verschillende kanalen oftwel rijstroken.

Doordat er verschillende rijstroken zijn kan het op een rijbaan drukker zijn dan de ander. En als je vaart wilt maken ga je naar een rustige rijbaan. Helaas is de kans heel groot dat de rijbaan die je gebuikt al bezet is omdat modem vaak standaard zijn ingedeeld op kanaal 1, 6 of 11. Nu is het een kwestie van inloggen op het modem en het kanaal aanpassen om te testen of dat je verbinding verbeterd.

WiFi Analyzer in de praktijk gebruiken.

wifi analyzerMet behulp van de WiFi Analyzer kun je zien wie welk kanaal gebruikt. Hiermee is maken van een keuze voor een wifi kanaal wat makkelijk maar let op: Dit is niet 100%. WiFi Analyzer geeft een beeld van de zichtbare apparaten. Apparaten die ook kunnen storen zoals radios zijn vaak niet zichtbaar me
t als gevolg dat het beeld niet 100% overkomt met de realiteit. Dus wanneer je toch een WiFi Analyzer gaat gebruiken is het wel van belang dat je deze wetenschap in je achterhoofd houd.

Mocht je iets in dit artikel onduidelijk vinden of je wil je meer informatie over het gebruik van een WiFi Analyzer dan zou  ik je willen vragen om een reactie achter te laten.